Obilježena godišnjica smrti Suada Ćupine

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeće u haremu Alipašine džamije u petak 18. oktobra 2019. godine, prijatelji, saborci i predstavnici Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Općine Centar su obilježili godišnjicu smrti Suada Ćupine, koji je umro na današnji dan u 67. godini života zbog teške bolesti.

U ime Općine Centar i općinskog načelnika dr. Nedžad Ajnadžića cvijeće je položio i odao dužnu počast oficiru Armije RBiH i prvom komandantu Samostalnog mostarskog bataljona Armije RBiH, savjetnik Mustafa Resić. Rahmetli Suad Ćupina, koji je rođen 11. novembra u Mostaru, obavljao je do svoje smrti funkciju potpredsjednika Univerzitetskog karate kluba Bosna i selektora karate reprezentacije BiH.

 

U bogatoj i dugogodišnjoj trenerskoj karijeri sa svojim klubom je osvojio mnogobrojne medalje na svjetskim i evropskim prvenstvima, kao i na međunarodnim i domaćim takmičenjima. Selektor bh. karatista je bio još od 1993. godine, a najveći uspjeh s ekipom ostvario je 2006. godine u Tokiju, kada su osvojili svjetsko srebro.  Još daleke 1968. godine počeo se baviti karateom, koji je i ostao jedna od njegovih najvećih ljubavi. U ovom sportu je postigao gotovo sve što se može - od zvanja karate majstora osmi dan, do osvajanja medalja kao takmičar i kao trener, ali i velikog broja znanstvenih zvanja u oblasti sporta.