Počela škola poduzetništva Općine Centar

Pod pokroviteljstvom Općine Centar i ove godine Udruženje „Idea“ organizira „Školu poduzetništva Općine Centar“. Realizacija pomenutog projekta započela je jučer, a trajat će do 8. novembra 2019. godine.

Projekat je namijenjen edukaciji mladih ljudi, žena, nezaposlenih osoba i drugih ugroženih kategorija o mogućnostima pokretanja i uspješnog vođenja vlastitog biznisa. Osnovna ideja je ohrabrivanje polaznika i unapređenje njihovih znanja, u smislu razvoja poduzetničkog duha i ideja, u cilju aktivnog uključenja u društveni život i unapređenja kvaliteta života, kako pojedinca, tako i zajednice u cjelini.

 

Škola poduzetništva je intenzivni petodnevni trening o pokretanju i uspješnom vođenju sopstvenog biznisa, a posebno je korisna za sve mlade ljude koji namjeravaju aplicirati za općinske poticaje osnivanju start-up biznisa.

 

Projekat je rezultat višegodišnjeg iskustva predavača, a osim prezentacije neophodnih teoretskih koncepata uključuje i prezentaciju praktičnih savremenih znanja i slučajeva iz prakse, individualne i grupne diskusije i zadatke, prezentaciju video materijala, aplikaciju stečenog znanja u formi kreiranja poslovnog plana, te digitalnih marketing kampanja.

 

Predavanja su podijeljena u četiri grupe. Škola poduzetništva za prvu grupu počela je jučer, a traje do 18. oktobra, za drugu od 21. do 25. oktobra, za treću od 28. oktobra do 1. novembra, a za četvrtu od 4. do 8. novembra 2019. godine. Predavanja se održavaju u terminu od 9 do 14 sati.

 

Predstavnik Udruženja „Idea“ Almir Peštek se zahvalio Općini Centar bez koje, kako je istakao, ne bi bilo moguće realizirati jedan ovakav projekat.

 

-Kroz predavanja i radionice naši polaznici dobivaju osnovna znanja iz poduzetništva što je vrlo značajno osobama koje planiraju pokrenuti samostalni biznis. Koristim priliku da se zahvalim Općini Centar što nam je i ove godine ukazala povjerenje i finansirala ovaj projekat. Općina Centar je jedna od rijetkih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini koja zaista ulaže u mlade ljude na način da obezbjeđuje značajna sredstva za finansiranje start-up projekata. I po završetku seminara mi ćemo raditi na pružanju besplatnih savjetodavnih usluga vezanih za eventualno pokretanje i razvoj biznisa polaznika, istakao je Peštek.