U ponedjeljak počinje festival „Hajde svijete budi dijete“

U prostorijama Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ (Jelića 1), 7. oktobra 2019. godine zvanično počinje 12. po redu dječiji festival „Hajde svijete budi dijete“.

Pokrovitelj ovog festivala je Općina Centar, a festival su također podržali Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Stari Grad. Festival će trajati do 11. oktobra 2019. godine.

 

Dječiji festival „Hajde svijete budi dijete“, koji nije takmičarskog karaktera, ima za cilj da putem pozorišta za djecu i mlade uvodi najmlađe generacije u teatarsku umjetnost, sa posebnim akcentom na pedagošku dimenziju programa, promovišući toleranciju, dijalog, mir, humaniji odnos prema drugovima, porodici, prirodi...

 

Tim povodom, u prostorijama Centra kulture i mladih održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen program festivala o kojem su govorili Ines Kavalec, direktorica Udruženja porodica djece i osoba sa poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“ i Armin Omerović, direktor Centra kulture i mladih Općine Centar.

 

Ulaskom kroz dječiji dvorac, pet dana koliko će trajati festival, mališani će imati priliku uživati u predstavama i radionicama. Festival ima pedagošku dimenziju, gdje su svi unaprijed pobjednici igre i druženja.

 

Želi se na trenutak pružiti djeci radost igre, mašte, odlaska u neke bajkovite i ljepše prostore, njegujući spontanost i razvijajući stvaralačke i kreativne mogućnosti.

 

Prvog  dana festivala, 7. oktobra u 12 sati, predviđen je svečani defile i programi „Dajte nam šansu“ na platou ispred BBI Centra i Katedrale, dok će u 14 sati na sceni u Jelićevoj biti izvedena predstava „Kako se pravi pjesma“, Kazalište slijepih i slabovidnih „Novi život“.

 

Drugog dana festivala, 8. oktobra u 11 sati u Jelićevoj će biti izvedena predstava „Bibi i Bubi“, Kerekesh teatar Varaždin, dok je za 13 sati planirana umjetnička radionica slikanja.

 

Za treći dan festivala, 9. oktobra planirana je izvedba predstave „Vuk i tri praščića“, Narodno pozorište Tuzla (Art teatar), Gradsko pozorište Živinice, a u 13 sati istog dana će Željka Lemez i Tatjana Šojić na sceni u Jelićevoj održati umjetničku radionicu „Vuneno pozorištance“.

 

Četvrtog dana festivala, 10. oktobra u 11 sati na sceni u Jelićevoj planirano je izvođenje predstave „Štrumfovi“, Teatar Maslačak- Bijeljina, a u 13 sati druženje sa Štrumfovima i radionica slikanja.

 

Posljednjeg dana festivala, 11. oktobra u 11 sati na sceni u Jelićevoj će biti izvedena predstava „Patuljak nam priča“, studio lutkarstva Sarajevo, dok će u 12 sati biti upriličena umjetnička radionica lutkarstva. Istog dana u 16 sati planirana je predstava „Crvenkapica“ –Pozorištance Jež Beograd, dok će u 17 sati biti organizirano svečano zatvaranje festivala i dodjela priznanja u Centru kulture i mladih.