Većina anketiranih stanovnika naselja Zuko Džumhur na Koševskom brdu podržava izgradnju zamjenskog stambenog fonda

U prostorijama Mjesne zajednice „Koševsko brdo“ u srijedu 2. oktobra održan je sastanak na kome su prisustvovali predstavnici Općine Centar i stanovnici naselja na Koševskom brdu koje obuhvata četiri ulice, Zuke Džumhura, Muhameda Hadžijahića, Nusreta Šišića Dede i Jukićeva.

Glavna tema je bila zamjena stambenog fonda s ciljem stambenog zbrinjavanja mladih iz Centra, gdje je planirana izgradnja novih 27 objekata na ovom lokalitetu. Na početku sastanka, kojeg je vodio predsjednik  Savjeta MZ „Koševsko brdo“ Tahir Hamzić, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je upoznao prisutne o ovom projektu koji ima za cilj, osim stambenog zbrinjavanja mladih iz Centra, i rješavanje stambenih problema stanovnika ovog naselja čime bi dobili nove stanove gdje ne bi imali komunalne probleme kakvi su sada prisutni na terenu zbog dotrajale infrastrukture.

 

–Sa ovim projektom želimo napraviti poboljšanja u stambenom fondu te komunalnoj infrastrukturi za stanovnike ovog naselja. U njegovu realizaciju možemo krenuti samo uz saglasnost stanara ili nećemo krenuti nikako. Naš cilj je da ovaj projekat privedemo kraju, odnosno da obezbijedimo kvalitetne objekte i da građani budu zadovoljni uz najracionalnije korištenje prostora. Višak stambenog fonda bi, nakon što završimo sa smještajem sadašnjih stanara naselja, ponudili mladima sa područja naše općine koji treba da prvi put riješe svoje stambeno pitanje. Općina Centar će ovakim  osobama osigurati putem banaka kreditno zaduženje bez kamata na period od 25 godina i odgodom plaćanja od jedne godine. Čim se stanari zgrada dogovore oko uslova mi možemo početi sa izradom idejnog projekta, te izdavanjem urbanističkih i građevinskih dozvola za gradnju,  gdje bi stanari paralelno kod notara potpisali ugovore sa investitorom o zamjeni stambenog fonda. Za početak možemo krenuti u realizaciju ovako kompleksnog projekta sa jednom stambenom zgradom. Svi oni koji imaju legitimne garaže dobili bi zamjenske. Sa ovim projektom riješili bi mnogobrojne probleme koje sada stanovnici imaju zbog dotrajale infrastrukture, objasnio je Ajnadžić prisutnima.

 

Predstavnici općinskih službi za registar, upravljanje imovinom i katastar nekretnina, te za urbanizam i zaštitu okoliša su prisutnima iznijeli detalje projekta novog naselja na Koševskom brdu gdje je navedeno da će u četiri ulice koje su u obuhvatu novog naselja biti obuhvaćeno 27 objekata sa 276 stambenih jedinica.  Prilikom anketiranja od 120 anketiranih stanara njih 112 se izjasnilo da podržavaju projekat. Ostali stanari koji do sada nisu ispunili anketne listiće imaju mogućnost da to urade u Mjesnoj zajednici. Također je navedeno da su zgrade uplanjene u katastru Općine Centar od 1968. godine, a da nisu uknjižene u zemljišnim knjigama, što nije rijetka pojava. Kako bi se provelo uspješno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa kroz postupak harmonizacije svi podaci iz katastarskih knjiga će biti prebačeni u zemljišne knjige. Općina Centar je vlasnik 80 posto navedenog zemljišta, dok je ostatak u vlasništvu fizičkih lica. Projekat zamjene stambenog fonda u naselju Zuke Džumhura bi bio realizovan u sedam faza. Izgradnjom novog naselja bi se znatno povećala bruto građevinska površina sa postojećih 13.000 na 40.000 metara kvadratnih, dok se tlocrtno gabariti objekata ne mijenjaju i gdje ostaje isti procenat zelenih površina, te će biti riješen saobraćaj u mirovanju izgradnjom garaža u podzemnim etažama novih objekata.

 

Nakon izlaganja predstavnika Općine Centar prisutni su iznijeli svoje stavove i mišljenje oko ovog projekta i načelno su svi izrazili želju za zamjenom postojećeg stambenog fonda uz predočene uslove koje treba ispoštovati budući investitor izgradnje novog naselja na Koševskom brdu. Ovom prilikom načelnik Ajnadžić je prisutne također upoznao i sa detaljima projekta izgradnje Prve transverzale koja dijelom prolazi kroz područje ove mjesne zajednice.