Potpisan Memorandum o saradnji partnera u projektu „Sajam zapošljavanja i poduzetničkih inicijativa

Danas je u prostorijama Službe za zapošljavanje-biro Centar upriličeno potpisivanje Memoranduma o saradnji između Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“, Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, Privredne komore Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo, te općina Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo.

Sajam zapošljavanja i poduzetničkih inicijativa će biti održan 16. oktobra 2019. godine na Trgu oslobođenja–Alija Izetbegović sa početkom u 10 sati.

 

Naime, Sajam zapošljavanja je redovna aktivnost koju organizuje Zavod za zapošljavanje Kantona Sarajevo. Cilj organizovanja Sajma zapošljavanja i poduzetničkih inicijativa jeste posredovanje između poslodavca i nezaposlenih osoba, odnosno između ponude i potražnje na tržištu rada.

 

Do sada je registrovano blizu 120 poslovnih subjekata koji će predstaviti svoje potrebe za radnicima na sajmu zapošljavanja i poduzetničkih inicijativa. Industrije koje će biti predstavljene na sajmu su: IT, turizam, proizvodnja, start-up biznisi, te ostale uslužne djelatnosti.

 

- Želim izdvojiti ovu veoma produktivnu ideju direktora i službe i mislim da nije loše da se okupljamo i harmoniziramo sve naše napore da dajemo odgovore na najveći izazov današnjice, a to je zapošljavanje. Želim istaći da Općina Centar želi biti dio aktivne politike zapošljavanja, a u protekle tri godine smo izdvojili negdje oko 750 hiljada konvertibilnih maraka za start-up biznise gdje smo zaposlili 97 mladih ljudi. Ono što planiramo, a već sam uputio prema Općinskom vijeću, jeste samozapošljavanje djece šehida i poginulih boraca, kroz start-up biznise i za tu namjenu ćemo izdvojiti oko 220 hiljada konvertibilnih maraka, kazao je načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić.