Održana prezentacija pametnog zvona „Smart Bell“ za osnovne škole

Danas je u prostorijama Osnovne škole „Silvije Strahimir Kranjčević“ održana prezentacija pametnog zvona za osnovne škole kojoj je prisustvovao načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, kao i direktori 11 osnovnih škola sa područja Centra.

Riječ je o projektu uvođenja u škole pametnog zvona ''Smart Bell'' koje podrazumijeva računarsku aplikaciju koja pored osnovne funkcije automatskog zvonjenja, prema željenom rasporedu, ima mogućnost da putem informacionog panela učenicima prikazuje puno korisnih informacija: vrijeme, datum, preostalo vrijeme do kraja časa ili odmora, pokretne poruke i obavještenja te brojne druge informacije.

 

-Uređaj radi aspsolutno precizno, potpuno samostalno i nije mu potrebno nikakvo podešavanje osim računara na koji će se instalirati. Pametno školsko zvono se sinhronizuje i podešava automatski, koristeći vrijeme sa računara. Moguće je birati zvuk zvona, a može se koristiti i standardno školsko zvono, objasnili su predstavnici IT Teama Sarajevo koji su razvili ovo sistemsko rješenje.

 

Također, danas je ispred Osnovne škole „Silvije Strahimir Kranjčević“ otvorena i ekološka učionica pod nazivom „Učimo u prirodi i o prirodi“. Cilj projekta je razvoj ekološke svijesti i odgovornosti prema životnoj sredini, kao i podsticanje djece da što više vremena provode u prirodi, budu fizički aktivnija, te da brinu o svom zdravlju.

 

Ekološku učionicu simbolično je otvorio načelnik Ajnadžić zajedno sa djecom, koja su izrazila zahvalnost za podršku koju im je Općina Centar pružila za ovaj projekt.

 

U ime Općine Centar u današnjoj posjeti školi ''Silvije Strahimir Kranjčević'' bili su i Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti i Osmo Babić, savjetnik načelnika, kao i predstavnici Mjesne zajednice ''Mejtaš-Bjelave''.  Direktorica škole Dženita Kurtović uručila je ovom prilikom načelniku Ajnadžiću i predstavnicima MZ ''Mejtaš-Bjelave'' zahvalnice za uspješnu saradnju, nesebičnu podršku i zalaganje za unapređenje rada ove obrazovne ustanove.