Promovisana knjiga „Breza 94: Bužimska bosanska bitka“

U prostorijama Memorijalnog centra na Kovačima održana je promocija knjige „Breza 94: Bužimska bosanska bitka“ u izdanju Udruženja 505. Viteška bužimska brigada i Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“.

Ova knjiga je priča o 505. Viteškoj brigadi i njenom legendarnom komandantu Izetu Naniću, koja je odredila daljnji tok rata na prostoru Bosanske krajine.

 

Knjiga donosi istinu autora i sudionika o dešavanjima u periodu od 1992. do 1995. godine, ali i drugu stranu priče, ispričanu kroz izvještaje i ratne dnevnike neprijateljskih komandanata zarobljenih tokom akcije „Breza 94“.

 

Autor knjige Sead Jusić, aktuelni zamjenik ministra odbrane BiH, bio je ratni komandant 505. Viteške brigade, a na ovoj funkciji je naslijedio Izeta Nanića.

 

Prema njegovim riječima, knjiga govori o pobjedama Armije RBiH, konkretno 505. Viteške brigade i 5. korpusa Armije RBiH.

 

- Mi smo dužni da novim generacijama ostavljamo dokaze da smo bili narod i vojska koji su mogli i znali da se bore i pobjeđuju. Moramo znati kome trebamo biti zahvalni što imamo svoju domovinu u kojoj se svi mogu osjećati ugodno, pa i oni koji nisu bili, niti su sada, za nju, kazao je Jusić.

 

Ova knjiga čuva sjećanja na hrabre sinove BiH, velike ratnike i vojskovođe, te ostaje kao dokument koji će čuvati istinu o herojskoj odbrani Bosne.

 

U ime Općine Centar promociji su prisustvovali načelnik dr. Nedžad Ajnadžić i savjetnik Bećir Sirovina.