Uručena novčana pomoć Općine Centar za 58 porodilja

Danas je u prostorijama Centra za zdravo starenje u Ulici maršala Tita broj 12, organizovano uručenje jednokratnih novčanih pomoći za 58 porodilja sa Centra.

U ime Općine Centar i općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića pomoć su uručili Osmo Babić, savjetnik načelnika te Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar.

 

-   Načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je predložio, a Općinsko vijeće Centar usvojilo inicijativu, za  realizaciju dva velika projekta podrške poboljšanju nataliteta na području naše općine. Jedna od njih je projekat vještačke oplodnje koji je do sada pokazao uspješne rezultate, dok je drugi projekat finansijska pomoć za naše porodilje. Danas ćemo podijeliti pomoć za 58 porodilja, u iznosima od 200 KM do 500 KM, gdje sveukupna pomoć za ovaj krug podjele iznosi 15.500 KM. Ove novčane pomoći dijelimo svaki mjesec tako da je ovo osmi krug podjele. Ovaj projekat je pokrenut 2013. godine i namjera općinske administracije je nastaviti sa njegovom realizacijom i ubuduće, objasnio je Babić.

 

Ovom prilikom za rođenje prvog djeteta 28 porodilja je dobilo po 200 KM, za rođenje drugog djeteta 23 porodilje su nagrađena sa po 300 KM, po 400 KM je dobilo pet porodilja za rođenje trećeg djeteta, dok je ovaj put za rođenje dva para blizanaca izdvojen iznos od po 500 KM.

 

- Meni je iznimna čast i zadovoljstvo da vas pozdravim u ime Općinskog vijeća Centar  i u svoje lično ime. Općinsko vijeće Centar je opredijeljeno za našu što bolju pronatalitetnu politiku i u tom smislu smo u ovom budžetu izdvojili 150.000 KM, a ja sam sigurna da će taj iznos u budućnosti i rasti. Želim vam svima puno sreće u životu i prosperiteta i ukoliko imate neke sugestije za poboljšanje naših odnosa voljeli bi ih čuti. Još jednom vam čestitam na prinovama i ovo druženje ćemo nastaviti praktikovati i ubuduće, kazala je prisutnima predsjedavajuća Karačić.

 

Današnjoj podjeli je također prisustvovala i Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar, službe koja realizuje projekat podjele pomoći porodiljama sa Centra.