U septembru počinje škola baleta u Jelićevoj

U organizaciji Centra kulture i mladih, javne ustanove čiji je osnivač Općina Centar, od septembra počinje škola baleta. Prijaviti se mogu djeca uzrasta od 3 do 20 godina.

 

Balet je scenska umjetnost koja pokretima dočarava emocije plesača, odnosno govor tijela. Jedna je od najgracioznijih i najstarijih plesnih tehnika koja je postavila temelj svim modernim plesnim stilovima. Karakteriziraju ga stroge forme tijela i otvorenost stopala, kako bi se postigli sklad i harmoničnost pokreta.

 

Djeca i mladi koji se bave baletom razvijaju se emocionalno i fizički na mnogo načina, osjećaju se ponosnim i ostvarenim kada nastupaju na pozornici i time jačaju samopouzdanje.

 

Vještine naučene u mladoj dobi zauvijek ostaju sa djetetom i pomažu mu da izraste u emotivno stabilnu, odgovornu i elegantnu osobu.

 

Pored druženja, socijalizacije i mentorskog načina rada, razvija se precizni osjećaj za ritam kao i senzibilitet prema klasičnoj muzici. Balet je vrhunski sport i umjetnost, gdje djeca i mladi uz zabavu i druženje stiču bolju kontrolu pokreta tijela, uče koji dio tijela i koji mišić upotrijebiti pri određenom pokretu, skoku ili okretu.

 

Škola traje od septembra do juna i izvodi se dva puta sedmično. Čas traje 45 minuta. Program se formira u više različitih grupa u zavisnosti od starosti djece i nivoa znanja. Predavač je Brižita Karabašić, baletni pedagog.