Uništavanje dječijeg mobilijara ne prestaje

Treba li se nastaviti sa izgradnjom i obnovom igrališta?

U okviru projekta izgradnje „ciciban“ igrališta koji Općina Centar Sarajevo provodi kontinuirano, u budžetu ove lokalne zajednice planira se na stotine hiljada maraka. Veliki dio tog novca iskorišten je za izgradnju i opremanje sportskih ploha i dječijih igrališta formiranih na javnim površinama, a od te sume sve više se ulaže u obnovu i rekonstrukciju igrališta devastiranih zbog vandalizma pojedinaca.

Na području općine Centar u posljednje dvije godine izgrađeno je preko 20 „ciciban“ igrališta raspoređenih u svih 18 mjesnih zajednica.


Nažalost, ove uređene javne površine su izložene stalnom devastiranju i uništavanju, a česte su i pojave otuđivanja dijelova parkovskog mobilijara. Gotovo svakodnevno se susrećemo sa polomljenim vrtuljcima, oštećenim toboganima i sjedalicama ljuljački, devastiranim drvenim klupama i betonskim postoljima za klupe. Drastičniji primjeri takvog destruktivnog ponašanja su vidljivi u parku Jezero-Betanija gdje su u protekla tri dana gotovo u potpunosti uništena dva dječija igrališta.


Ovdje se postavlja nekoliko pitanja, ko su ustvari vandali koji uništavaju igrališta, koji su njihovi motivi, a na kraju da li ova lokalna zajednica više treba ulagati u sanaciju igrališta i trošiti novac građana koji nesavjesni pojedinci sve više „odvlače“.


Posebna priča je da su stotine hiljada maraka utrošene na popravku mogle biti uložene u druge svrhe, izgradnju novih sportskih ploha i igrališta, zelenih površina, komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu...


Kako bi svojim građanima, a posebno mladima, stvorila što ugodniji ambijent življenja, Općina Centar ulaže značajna finansijska sredstva u izgradnju, obnovu i opremanje sportskih ploha i dječijih igrališta, ali se u praksi susreće sa stalnom potrebom izdvajanja budžetskog novca u obnovu tih javnih površina i mobilijara, zbog čega ostaje manje sredstava za uređenje i drugih javnih površina, za koje naši sugrađani skoro svakodnevno upućuju zahtjeve i želje. Stoga je, osim zakonskog regulisanja ove oblasti i preciziranja nadležnosti, potrebno angažovanje šire društvene zajednice, prvenstveno na preventivnom djelovanju i uticaju na svijest mladih kako bi čuvali i štitili lijepo uređene javne površine za rekreaciju.


U suprotnom zaista će se postaviti pitanje opravdanosti daljnjeg ulaganja u izgradnju oaza mira za najmlađe stanovnike općine Centar. Zbog njih i njihovog sretnijeg odrastanja za nadati se da će vandali, bez obzira čime su motivisani, prije nego krenu u uništavanje, razmisliti i zapitati se kome sve ovo treba.


Pozivamo vandale da pokažu hrabrost i da iz okrilja noći izađu na svjetlo dana, a sve savjesne građane koji vole ovaj grad da pomognu ovoj lokalnoj zajednici u organiziranom sprečavanju daljnjeg nasilničkog ponašanja.


Vjerujemo da će poseban angažman na ovom planu preduzeti organi bezbjednosti, kao i savjeti mjesnih zajednica i aktivisti ekoloških i drugih organizacija civilnog društva.