Općina Centar pomaže izdavanje knjiga za slijepa i slabovidna lica

Općina Centar godinama u kontinuitetu pomaže rad Javne ustanove „Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini“, koja pripada jednoj od sedam institucija iz oblasti kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu, a koja nema riješen status i finansiranje.

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar izdvojeno je 5.000 maraka ovoj ustanovi za izdavanje lektira u tehnikama za slijepa i slabovidna lica.

 

Protokol o realizaciji navedenih finansijskih sredstava, u ime Općine Centar potpisao je načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, a u ime Biblioteke za slijepa i slabovidna lica direktor Sakib Pleh.

 

Načelnik Ajnadžić je kazao da Općina Centar iskazuje poseban senzibilitet prema ovoj osjetljivoj grupi stanovništva, te finansijskim sredstvima nastoji podržati realizaciju projekata koji imaju za cilj da olakšaju svakodnevni život, kretanje i funkcionisanje slijepih i slabovidnih osoba.

 

-Općina Centar u kontinuitetu pomaže rad Biblioteke za slijepa i slabovidna lica, a u skladu sa našim mogućnostima ta podrška će biti nastavljena i u budućnosti, dodao je Ajnadžić.

 

Direktor Pleh se zahvalio Općini Centar, te izrazio nadu da će dobra saradnja biti nastavljena.

 

-Iako smo mi institucija od značaja za državu Bosnu i Hercegovinu moram istaći činjenicu da je ovo jedina lokalna zajednica koja u kontinuitetu podržava izdavanje lektire za slijepa i slabovidna lica. Koristim priliku da se u svoje lično i ime svih korisnika biblioteke, njih oko 1320, zahvalim za ovo što godinama činite za nas, naglasio je Pleh.

 

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH osnovana je 1972. godine, a omogućava besplatno korištenje bibliotečke građe slijepim osobama u njima dostupnim tehnikama (Brajevo pismo, digitalna tehnika i uvećani tisak). Biblioteka ima knjižni fond od gotovo 26.000 bibliotečkih jedinica i više od 1.200 korisnika u Bosni i Hercegovini i inozemstvu.