Uskoro počinju radovi na rekonstrukciji saobraćajnica u ulicama Bolnička i Koševo

U utorak 14. maja 2019. godine u Općini Centar organizovano je potpisivanje ugovora o početku rekonstrukcije saobraćajnica u ulicama Bolnička i Koševo.

U ime Općine Centar ugovor je potpisao općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, u ime  Direkcije za puteve Kantona Sarajevo direktor Selmir Kovač, dok je u ime odabranog izvođača radova građevinske firme „Grakop“ ugovor potpisao direktor Senad Sejdić.

 

Kako je navedeno u potpisanom dokumentu za rekonstrukciju saobraćajnice na dijelu Ulice Koševo od raskrsnice sa Ulicom Kemal-begova do raskrsnice sa Ulicom Patriotske lige odakle nastavlja Bolnička ulica biće izdvojen iznos od 704.000 KM.

 

-Veoma sam zadovoljan zbog najavljenog projekta rekonstrukcije ove dvije značajne saobraćajnice u Centru. Paralelno sa ovim projektom radimo na rješavanju pitanja uklanjanja postojećeg parkinga iz Ulice Koševo te u saradnji sa upravom Kliničkog  centra Univerziteta u Sarajevu radimo na pripremi projekta izgradnje kružnog toka na završetku Bolničke ulice, što bi bilo sjajno rješenje za neometano odvijanje saobraćaja. Pozivam naše sugrađane za strpljenje tokom izvođenja radova, jer je riječ o velikim projektima, a mi ćemo učiniti sve da se ispoštuju zadani rokovi, objasnio je Ajnadžić.

 

Kako je planirano projektom rekonstrukcija će biti urađena na 800 metara saobraćajnice u pomenute dvije ulice.

 

–Od navedene dužine dio Ulice Koševo  iznosi oko 360 metara, dok dužina Bolničke ulice koja će biti sanirana iznosi 440 metara. Finansijer projekta je Direkcija za puteve KS, dok je obaveza Općine Centar bila da pribavi projektnu dokumentaciju i provede javnu nabavku odabira izvođača radova u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, kazao je Kovač nakon potpisivanja ugovora.

 

O vrsti samih radova govorio je direktor firme „Grakop“ Senad Sejdić. 

 

-Naša firma će imati obavezu ukloniti stari oštećeni sloj asfalta, te nosivi tamponski sloj od 40 centimetara umjesto kojih postavljamo novi tamponski sloj i dva nova sloja asfalta.  Takođe se nadamo da će komunalna preduzeća iskoristiti priliku i obaviti potrebne popravke za vrijeme trajanja radova, kako poslije ne bi prekopavali novi asfalt. Rok za izvođenje radova je 60 kalendarskih dana sa čim započinjemo kada nam Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo napravi elaborat o izmjeni režima saobraćaja u ovim ulicama, izjavio je Sejdić.

 

Kako je naveo kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta ovo ministarstvo će odmah započeti sa izradom potrebnog elaborata o izmjeni režima saobraćaja.

 

–Naše sugrađane ćemo na vrijeme informisati o predstojećim radovima sa alternativnim rješenjima kako bi se oni mogli pripremiti na novonastalu situaciju. Građanima će trebati dosta strpljenja jer dva mjeseca izvođenja radova osjetit će i javni prevoz i saobraćaj motornih vozila, kao i pješaci. Očekujemo da narednih desetak dana izvođača uvedemo u posao rekonstrukcije saobraćajnica. Također u saradnji sa Općinom Centar tokom ove godine planiramo realizovati projekat izgradnje javne garaže, uraditi izmještanje određenih stajališta za javni prevoz poput stajališta u Ulici Sutjeska, kao i rekonstrukciju Ulice Patriotske lige, objasnio je Šteta.

 

Za poslove nadzora nad realizacijom ovog projekta zadužen je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

 

Potpisivanju sporazuma su u ime Općine prisustvovali i sekretar Jasna Beba, Samir Šehović, pomoćnik za investicije, komunalni razvoj i planiranje, te savjetnici Mustafa Resić, Bećir Sirovina i Osmo Babić.