Obilježena godišnjica smrti generala Rifata Bilajca

U organizaciji Udruženja generala BiH u ponedjeljak, 13. maja 2019. godine obilježena je 13. godišnjica smrti brigadnog generala Rifata Bilajca.

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje u haremu Alipašine džamije odata je dužna počast rahmetli Bilajcu koji je bio jedan od najzaslužnijih ljudi za odbranu BiH i organiziranje Armije RBiH. U ime Općine Centar i općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića cvijeće je položio njegov savjetnik Bećir Sirovina.

 

O generalovom životnom i ratnom putu okupljenima je govorio njegov saradnik general Mustafa Polutak.

 

-Rahmetli Rifat Bilajac je čovjek koji je zaslužio da mu odamo priznanje i obilježimo godišnjicu njegove smrti. To je čovjek koji nikada nije stao niti na jednoj prepreci. Upoznao sam ga kao komandanta pješadijskog puka u Visokom kada je vrlo aktivno sudjelovao i uzorno vodio jedinicu. Kada sam došao za komandanta artiljerijskog puka u Kiseljaku Bilajac je bio načelnik Operativnog centra u IV diviziji. Tada sam vidio da je on čovjek koji uvijek stremi naprijed i želi postići više. Uvijek je posebno otvoreno kritikovao one koji ne rade svoj posao kako treba. Pred početak agresije na našu državu zajedno sa svojim saborcem, koji leži pored njega Zićrom Suljevićem,  javlja se među prvima u organizaciju za pružanje otpora agresiji na našu zemlju. U tome je bio neumoran. Od grada do grada je podsticao sve vojno sposobne ljude na odbranu od agresora. Hvala mu na sveukupnom doprinosu u odbrani Republike Bosne i Hercegovine, kazao je Polutak prisutnima.

 

Rifat Bilajac je rođen u Bosanskoj Dubici 1936. godine. Nakon odlaska iz bivše JNA uključuje se u rad Glavnog štaba Patriotske lige BiH nakon čega prelazi u Generalštab Armije RBiH. Iako je prije rata umirovljen on se kao dobrovoljac uključio u odbranu BiH. Svojim znanjem i stručnošću učestvovao je u izradi direktive za odbranu BiH i uvijek je obavljao visoke i odgovorne dužnosti u Armiji RBiH, jer je smatran velikim vojnim stručnjakom za strategiju i planiranje, a posebno za operativna planiranja i operacije koje su izvodili borci. General Rifat Bilajac je umro 12. maja 2006. godine. Sa završenom Vojnom akademijom, Višom političkom školom, Školom narodne odbrane, te Višom vojnom akademijom bio je jedan od najškolovanijih vojnih lica, kako u bivšoj državi, tako i u nezavisnoj Bosni i Hercegovini.