Pukotina u Velikom parku se širi

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u četvrtak 10. januara 2019. godine zajedno sa saradnicima obišao lokalitet u Velikom parku gdje se pojavio otvor u zemlji pored pješačke staze.

Podsjećamo da je Općina Centar u skladu sa smjernicama za djelovanje koje je dostavio Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, pod čijom se zaštitom nalazi Veliki park, ogradila prostor u cilju obezbjeđenja materijalnih i ljudskih dobara, te postavila table sa natpisima upozorenja zbog činjenice da je frekvencija pješaka u ovom parku jako velika.

 

Načelnik Ajnadžić je formirao tim za praćenje i koordinaciju mjera i aktivnosti na sanaciji proloma zemljišta kojeg čine Vahid Bećirević, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu i mjesne zajednice, Amra Dževlan-Mioković iz Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar, Vildana Taso-Kapetanović iz inspektorata Općine Centar, te diplomirani inžinjeri građevine prof.dr. Zlatko Langof i Fuad Babić.

 

Imenovani tim svakodnevno prati situaciju na terenu, a nakon što se geološki ispitaju uzroci ove pojave pristupit će se sanaciji.

U narednom periodu slijedi analiza geotehničkog sastava zemljišta i otkrivanje uzroka ove pojave, te izrada elaborata sanacije. 

 

Načelnik Ajnadžić je još jednom apelirao na nadležne institucije da se maksimalno uključe u rješavanje ovog problema.

 

-Svakodnevno pratimo situaciju na terenu i evidentiramo sve promjene. Dimenzije otvora su se nažalost povećale, ali očekujemo što hitniju izradu elaborata za sanaciju, naglasio je Ajnadžić.