Načelnik Ajnadžić uručio diplome polaznicima besplatnog kursa engleskog i njemačkog jezika

U prostorijama Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, u četvrtak 6. decembra 2018. godine, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić uručio je diplome polaznicima besplatnog kursa engleskog i njemačkog jezika koji je za mlade uzrasta od 15 do 30 godina sa područja ove lokalne zajednice realizirala Općina u saradnji sa Školom za strane jezike „Poliglot“. Za ovu namjenu Općina je iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila 7.000 konvertibilnih maraka.

Namjera projekta prije svega bila je podstaknuti mlade ljude da kroz učenje stranog jezika prošire svoje vidike, ali i da radom na sebi steknu korisno znanje i vještine. Jedan od prioriteta općinske Strategije prema mladima za period 2014-2020. godine jeste unapređenje formalnog obrazovanja, te podržavanje neformalnih programa obrazovanja.

 

Imajući to u vidu, a s obzirom da poznavanje stranih jezika predstavlja jedan od osnovnih uslova prilikom zapošljavanja i sticanja konkurentnosti na tržištu rada, Općina Centar već treću godinu zaredom organizira besplatne kurseve stranih jezika. Realizacijom projekta u protekle tri godine omogućeno je da 380 mladih sa područja općine Centar pohađa po 36 besplatnih časova iz njemačkog i engleskog jezika, a Općina Centar je za ovu namjenu izdvojila 24.000 KM.

 

Akreditovani predavači iz Škole za strane jezike „Poliglot“ vršili su edukaciju polaznika dva puta sedmično u prostorijama ove škole.

 

Načelnik Ajnadžić je naglasio da Općina Centar mnogo ulaže u poboljšanje položaja mladih, te da će se ovaj projekat nastaviti i u budućnosti.

 

-Općina Centar kao odgovorna lokalna zajednica želi biti snažna podrška mladim ljudima. Edukovana omladina treba da bude nosilac promjena koje su prijeko potrebne našoj privredi i ekonomiji na putu ka Evropskoj uniji. Obrazovanje čini mladog čovjeka bogatim, jer kao što kaže stara poslovica, to je jedino što uvijek nosite sa sobom i ne može vam ga niko uzeti. Biću sretan i zadovoljan da budete visokoobrazovani, dobro vaspitani, jer toga nam danas manjka, da budete interoperabilni, multidisciplinarni, internacionalni, poliglote, te pametniji i uspješniji od generacija prije vas jer jedino je to garancija da možemo imati dobru, sigurnu, prosperitetnu i evropsku Bosnu i Hercegovinu, poručio je Ajnadžić.

 

Današnjoj dodjeli diploma prisustvovali su Jasmina Fazlić i Ismeta Mameledžija-Demir iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar, te direktor Centra kulture i mladih Općine Centar Armin Omerović.