Taktičko-pokazna vježba simulacije požara u osnovnim školama „Musa Ćazim Ćatić“ i „Hasan Kaimija“

Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar je u saradnji sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom „Bjelave“, Crvenim križom Općine Centar, Policijskom stanicom Centar i Službom za medicinsku pomoć JU Doma zdravlja Kantona Sarajevo-Organizaciona jedinica Centar, za učenike i nastavno osoblje osnovnih škola „Musa Ćazim Ćatić“ i „Hasan Kaimija“ organizovala taktičko-pokaznu vježbu simulacije požara.

Cilj ove vježbe je provjera spremnosti provođenja organizirane evakuacije učenika i nastavnika iz prostorija škole u slučaju potrebe, kao i provjera učinkovitosti i demonstracije gašenja požara od strane pomenutog vatrogasnog društva.

 

Tokom održavanja ove vježbe simulacije požara u pomenutim osnovnim školama, pripadnici vatrogasnog društva su evakuisali učenike i osoblje škole, članovi Službe za spašavanje pri Crvenom križu su prikazali pružanje prve medicinske pomoći, a službenici Policijske stanice Centar su osiguravali pristup i siguran dolazak i odlazak učesnika vježbe.

 

U taktičko-pokaznoj vježbi simulacije požara u ove dvije škole učestvovalo je 580 učenika zajedno sa svojim nastavnicima. Kompletna vježba je okončana za 20 minuta čime su službe spašavanja pokazale visok stepen učinkovitosti kada je u pitanju evakuacija u slučaju požara ili neke druge prirodne nesreće.

 

Ovakve vježbe su izvedene u osnovnim školama „Nafija Sarajlić“, „Hasan Kikić“, „Alija Nametak“, „Silvije Strahimir Kranjčević“, „Isak Samokovlija“ i „Vladislav Skarić“.

 

Prema rasporedu preostalo je još izvođenje taktično-pokazne vježbe evakuacije za učenike Osnovne škole „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ (Braće Begić 19).