Obilježena 26. godišnjica masakra u Tahtali sokaku na Bjelavama

U Ulici Tahtali sokak kod broja 10 na Bjelavama 10. oktobra ratne 1992. godine od granate ispaljene sa agresorskih položaja oko opkoljenog Sarajeva poginulo je šest naših sugrađana od kojih troje djece, a tri osobe su ranjene.

Tog kobnog dana u igri su nastradala djeca: Belma Ahmetović (5), Anela Isanović (4) i Dževad Dautbašić (9) te još troje odraslih članova jedne porodice: Franjica Bartolec, njena kćerka Azra i zet Miroslav Vapetić.

 

Tim povodom su 10. oktobra 2018. godine, u organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., članovi porodica nastradalih, prijatelji, komšije, učenici Osnovne škole ''Musa Ćazim Ćatić'' i srednjih škola – Trgovačke, Zubotehničke i Medicinske položili cvijeće ispred spomen-ploče te učenjem Fatihe i minutom šutnje izrazili dužnu počast nevinim žrtvama.

 

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece je kazao da i ovaj masakr potvrđuje da su tokom opsade Sarajeva zločinci s namjerom i ciljano ubijali građane a posebno djecu, te da je neophodno sačuvati od zaborava stravičnu istinu o dešavanjima tokom proteklog rata koju treba prenositi budućim generacijama.