12.07.2018.
Proširenje saobraćajnice u Ulici Aleksandra Puškina na Nahorevu
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i direktor građevinske firme „Bosman“ Sunija Jahić su potpisali ugovor za izvođenje radova na proširenju saobraćajnice u Ulici Aleksandra Puškina na Nahorevu.

Vrijednost ugovora iznosi 86.310 KM, a sredstva je obezbijedila Općina Centar u svom ovogodišnjem budžetu.

 

Glavni izvedbeni projekat je uradila firma „Saraj inženjering“ d.o.o. Sarajevo.

 

Kako je navedeno u ovom projektu proširenje saobraćajnice će biti izvedeno na dijelu pomenute ulice od broja 7 do novog naselja na Nahorevu, što iznosi oko 120 metara. Osim proširenja saobraćajnice biće izgrađen armirano-betonski potporni zid kao i rukohvatna zaštitna ograda od 33 metra. Proširenje saobraćajnice je pokrenula Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar na zahtjev Savjeta mjesne zajednice „Pionirska dolina“ s ciljem povećanja sigurnosti učesnika u saobraćaju.

 

Sadašnja širina saobraćajnice iznosi između 4,20 do 4,50 metara. Također je planirana ugradnja 115 metara novih betonskih ivičnjaka, dok će za adekvatnu odvodnju površinskih voda biti ugrađeni novi ulični slivnici i šahtovi, kao i nivelacija šibera, šahtova i slivničkih rešetki.  U pripremnim radovima biće potrebno izmještanje dva elektro stuba. Nova proširena saobraćajnica biće široka od 4,70 do 5,30 metara sa pješačkom stazom sa jedne strane. Na kraju radova je planirano postavljanje nove rukohvatne ograde i asfaltiranje ovog dijela Ulice Aleksandra Puškina.

2013 © Sva prava pridržana. Općina Centar Sarajevo.