Donacija višenamjenskog vozila Crvenom križu općine Centar

U prostorijama Općine Centar u srijedu 11. jula 2018. godine upriličeno je potpisivanje ugovora o davanju na korištenje višenamjenskog kombi vozila za potrebe Crvenog križa općine Centar u čije ime je ovaj ugovor potpisao predsjednik prim. dr. Bakir Nakaš.

Kako je navedeno u potpisanom ugovoru, motorno vozilo marke Volkswagen Transporter će koristiti općinskom Crvenom križu za aktivnosti na pružanju pomoći ugroženom stanovništvu u slučaju prirodnih i drugih nesreća, kao i za druge poslove iz oblasti zaštite i spašavanja za koje su osposobljene i opremljene ekipe Crvenog križa općine Centar.

 

-Kako smo organizacija od interesa za Općinu Centar u određenim poslovima, koji su iz domena naše djelatnosti, u planovima koje smo imali za proteklu godinu mi smo sa predstavnicima Općine Centar kroz saradnju sa Civilnom zaštitom ponudili formiranje višenamjenske terenske ekipe koja bi bila u službi Crvenog križa i Civilne zaštite Općine Centar sa određenim zadacima koji su vezani za zbrinjavanje, izvlačenje, liječenje i transport osoba koje su izložene određenim katastrofama i elementarnim nepogodama. Formirana ekipa je završila potrebnu stručnu obuku i općinski načelnik je dao saglasnost da nam se iz sredstava civilne zaštite osigura potreban potrošni materijal, uniforme i transportno vozilo koje bi bilo u službi našeg izlaska na teren. Donirano vozilo ispunjava sve uvjete za namjene u koje će ga Crveni križ koristiti, na čemu smo zahvalni načelniku Ajnadžiću i Civilnoj zaštiti Općine Centar, kazao je Nakaš koji je dodao da je među prioritetima obostrane saradnje također obuka iz prve pomoći kojom će biti obuhvaćeno građanstvo ove općine, kao i njeni uposlenici.

 

Crveni križ općine Centar uvijek učestvuje u akcijama spašavanja i pokaznim vježbama poput onih izvedenih na Trebeviću i u Radićevoj ulici.

 

U ime općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića današnjem potpisivanju je prisustvovao njegov savjetnik Osmo Babić.

 

-Nama je jako drago da možemo ustupiti našem Crvenom križu ovakvo vozilo na korištenje, odnosno jedinici koja djeluje u sastavu Općinskog štaba civilne zaštite. Vozilo koje ostaje u vlasništvu Općine Centar predajemo ovoj organizaciji na korištenje na period od godine dana, koji može biti produžen u zavisnosti od potreba jedinice Crvenog križa općine Centar, čime naši građani dobijaju nešto novo što nije do sada bilo u praksi. Zahvaljujući doniranom vozilu pripadnici Crvenog križa mogu u svakom momentu izaći na teren i pomoći unesrećenima, objasnio je Babić.

 

Današnjem potpisivanju ugovora su također bili prisutni Vahid Bećirević, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Centar, te Sabina Ibrica, sekretar Crvenog križa općine Centar.