15.05.2018.
Uručeni paketi prve pomoći za žene operisane od karcinoma dojke
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Centar Karolinom Karačić i predsjednicom Udruženja ''Zajedno smo jedno'' Nerminom Hasić Nelom posjetio 15. maja 2018. godine Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) kojom prilikom je za žene koje su operisane i leže na Klinici za onkološku i glanduralnu hirurgiju uručio paketiće prve pomoći za postoperativni oporavak.

Sa njima je bila i generalna direktorica KCUS prof. dr. Sebija Izetbegović. Općina Centar je za nabavku 300 pomenutih paketića iz svog budžeta izdvojila iznos od 10.000 KM.

 

-Našu višegodišnju uspješnu saradnju sa Upravom KCUS je od ove godine podržala i Općina Centar koja je finansijski pomogla ovaj projekt, što predstavlja primjer pozitivne i lijepe saradnje. Deceniju naše udruženje obezbjeđuje ove paketiće prve pomoći za žene operisane od karcinoma dojke. Zahvaljujući donaciji Općine Centar nabavili smo paketiće prve pomoći i jastučiće u obliku srca koje ćemo narednu godinu dana uručivati operisanim ženama. Također moram spomenuti da posljednjih deset godina imamo divnu saradnju sa nekoliko odjeljenja Kliničkog centra, kazala je Nela Hasić.

 

Načelnik Ajnadžić je napomenuo da je ovo projekt u kojem učestvuju tri dobre strane: Općina Centar, Udruženje ''Zajedno smo jedno'' i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

 

-Nije mi trebalo puno vremena da prihvatim inicijativu Zdravstvenog savjeta Općine Centar i moje pomoćnice iz sektora socijalne politike da podržimo ovaj projekt. Karcinom dojke je opaka bolest gdje moramo priskočiti u pomoć našim majkama, sestrama i kćerkama u njihovoj životnoj borbi. Ovo nije prvi projekt koji zajednički radimo sa KCUS sa kojim imamo dobru saradnju. U budućnosti planiramo nastaviti našu saradnju na projektima poput izgradnje kružnog toka na raskrsnici ulica Bolnička i Asima Ferhatovića. Također imamo želju da poboljšamo zdravstvene usluga za naše sugrađane pa je u toku nabavka savremenog medicinskog vozila koje će biti donirano JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo-Ambulanti porodične medicine Jablanička, a kupili smo i prostor za smještaj ambulante porodične medicine u novoizgrađenoj zgradi u Bolničkoj ulici. Osim toga, krajem mjeseca planiramo obići lokacije na kojima želimo graditi obdanište i Dom penzionera, objasnio je Ajnadžić.  

 

Direktorica Izetbegović je ovom prilikom kazala da je Općina Centar jedna od najefikasnijih institucija sa kojima godinama Klinički centar sarađuje i da je malo situacija koje nisu uspješno dovedene do kraja.

 

-Uspjeli smo da na Kliničkom centru u roku od sedam dana uradimo dijagnostiku kod žena koje dođu na pregled i nema više višemjesečnih lista čekanja. Nakon što smo nabavili novi linearni akcelerator naš sljedeći korak ka uspješnijem liječenju malignih oboljenja je nabavaka aparata za intraoperativno zračenje koji košta oko milion i po konvertibilnih maraka. Sa ovim aparatom pacijenti nakon operacije ne bi morali ići na šestosedmično zračenje. Želja nam je da uspostavimo adekvatnu prevenciju na primarnom i sekundarnom nivou provođenjem pravilne dijagnostike čime bi kod pacijentica na vrijeme otkrivali karcinom dojke, te sa mnogo manje sredstava i sa većim uspjehom liječili naše pacijentice. Nažalost dobna granica oboljelih od karcinoma dojke se sve više smanjuje, sve više oboljelih su mlađe osobe, kazala je Izetbegović.

 

U Kliničkom centru na Koševu godišnje se obavi između 750 i 800 operacija malignih oboljenja, od čega je 450 operacija karcinoma dojke.

 

Današnjoj posjeti Kliničkom centru su također prisustvovali Salko Pašović i Eldina Bešlagić iz Zdravstvenog savjeta Općine Centar.

2013 © Sva prava pridržana. Općina Centar Sarajevo.