12.04.2018.
Obilježavanje godišnjice formiranja Armije RBiH
U okviru obilježavanja 26. godišnjice formiranja Armije RBiH i 13. godišnjice od formiranja Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH, na šehidskom mezarju Kovači, u četvrtak 12. aprila 2018. godine, delegacije svih nivoa vlasti i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast šehidima i poginulim pripadnicima Armije RBiH.

Cvijeće je prvo položeno ispred zajedničkog spomen-obilježja na Kovačima, te na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i Vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića, gdje je održan vjerski program.

 

U ime Općine Centar cvijeće su položili i odali dužnu počast načelnik dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa svojim savjetnicima Bećirom Sirovinom i Jasminom Gerinom.

 

Čestitajući rođendan pripadnicima zvaničnih oružanih formacija tokom protekle agresije na Bosnu i Hercegovinu i grad Sarajevo, načelnik Ajnadžić je kazao da su pripadnici Armije i MUP-a RBiH čudo bosanskog otpora agresiji.

 

– Pripadnici ove dvije legitimne državne formacije su uspjeli odbraniti nezavisnost i opstojnost jedinstvene naše države Bosne i Hercegovine. Svojom hrabrošću i žrtvom su pokazali šta znači biti čudo od patriota. Danas se moramo zapitati gdje su ti hrabri borci koji su bili u strukturi odbrane države Republike Bosne i Hercegovine. Smatram da se njihov položaj mora poboljšati što je zadatak svih nivoa vlasti. Današnje oružane snage BiH trebaju biti jake onoliko koliko je to potrebno građanima ove države, naglasio je Ajnadžić, koji je tokom proteklog rata, između ostalog, obavljao i dužnost komandanta Prvog korpusa Armije RBiH.

 

Nakon šehidskog mezarja Kovači obilježavanje godišnjice formiranja Armije RBiH i 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine nastavljeno je na platou gdje je u okolini šehidsko mezarje na pomoćnom stadionu „Koševo“, katoličko groblje „Sveti Josip“, pravoslavno groblje „Sveti Marko“, te gradsko groblje Lav, gdje je također položeno cvijeće i odata počast šehidima i poginulim pripadnicima Armije RBiH.

 

Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. godine, stoga se taj dan obilježava kao Dan Armije RBiH.

2013 © Sva prava pridržana. Općina Centar Sarajevo.