06.03.2018.
Velika ekološka akcija u općini Centar
U saradnji Komisije Općinskog vijeća Centar za ekologiju i zaštitu kulturnog i prirodnog naslijeđa i Šumarskog fakulteta u Sarajevu 21. marta ove godine planirana je velika ekološka akcija pošumljavanja područja gradskog parka Betanija i arboretuma na Slatini.

Na ovaj datum kada pada prvi dan proljeća također se obilježava Međunarodni dan šuma kao i 70 godina od osnivanja Šumarskog fakulteta u Sarajevu. Stoga je donesena odluka da bude organizovana i ova velika eko akcija u kojoj će osim članova pomenutih komisije i visokoškolske ustanove također biti uključeni učenici iz osnovnih škola sa Centra, srednjoškolci iz Srednje škole za okoliš i drvni dizajn te Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo, penzioneri sa Centra. kao i članovi Planinarsko-sportskog društva Skakavac.

 

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić će također dati svoj doprinos ovoj akciji koji će se priključiti zajedno sa dijelom uposlenih Općine Centar, kako bi uredili i uljepšali dvije najveće zelene površine u Centru i gradu Sarajevu.

 

Općina Centar je za ovu namjenu izdvojila iz svog budžeta iznos od 10.000 KM za koje će uprava Šumarskog fakulteta u Sarajevu nabaviti potrebne sadnice.

 

Tehničku potporu ovoj velikoj akciji gdje se očekuje stotinu učesnika će dati Kantonalno javno komunalno preduzeće „Park“ koje će obezbijediti potreban alat.

2013 © Sva prava pridržana. Općina Centar Sarajevo.