10.01.2018.
Počinje obuka za programere
Smanjenje nezaposlenosti jedan je visokih prioriteta načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića. S obzirom da u Bosni i Hercegovini zanimanja u okviru IT sektora spadaju među deficitarne profesije, a trend potražnje za ovim kadrovima kontinuirano raste, Općina Centar je obezbijedila obuku s ciljem prekvalifikacije i edukacije nezaposlenih osoba sa visokom stručnom spremom za poslove iz oblasti primjene informacionih tehnologija.

S tim u vezi, u srijedu 10. januara 2018. godine upriličeno je potpisivanje ugovora između ATIA d.o.o., realizatora nastave u edukacionom programu IT obuke za programere i 34 IT polaznika programa edukacije.

 

Podsjećamo, nakon završetka javnog poziva za učešće u programu obuke za programere za stipendiranje nezaposlenih osoba u cilju prekvalifikacije i edukacije u oblasti primjene informacionih tehnologija (IT), koji je Općina Centar objavila 12. juna prošle godine, okončana je procedura obrade pristiglih zahtjeva, te su kandidati koji su ispunili uslove javnog poziva pristupili testiranju. Testiranje je obavila firma ATIA d.o.o. iz Sarajeva, koja je odabrana kao najpovoljnija edukacijska firma, koja će također biti zadužena za obuku prijavljenih aplikanata koja počinje u ponedjeljak, 15. januara 2018. godine.

 

Armin Talić, izvršni direktor udruženja Bit Alijansa koje okuplja 30 najvećih IT kompanija u Bosni i Hercegovini, izrazio je veliku zahvalnost Općini Centar što je prepoznala značaj i podržala realizaciju ovog projekta.

 

-Želim se prije svega zahvaliti načelniku dr. Nedžadu Ajnadžiću koji je prepoznao priliku da zaposli mlade ljude. Veliki je deficit ljudi u IT industriji, zato vas molim da ovu edukaciju shvatite ozbiljno. Informacijski i komunikacijski sektor jedan je od najbrže razvijajućih privrednih sektora u BiH i nudi velike mogućnosti za zapošljavanje mnoštva nezaposlenih mladih, stoga iskoristite šansu koja vam je pružena, kazao je Talić.

 

Direktorica firme ATIA d.o.o. Aida Tanović istakla je da će ova kompanija opravdati povjerenje koje joj je ukazano.

 

-Želim da se zahvalim Općini Centar što je prepoznala značaj prekvalifikacije i edukacije u oblasti primjene informacionih tehnologija. Svi znamo kako je IT programiranje danas najpoželjnija oblast rada u BiH, i da u ovoj oblasti nema nezaposlenih ljudi. Mi ćemo dati svoj maksimalni angažman u narednih 6 mjeseci da educiramo mlade ljude, a polaznici će nakon završene edukacije biti uspješno certificirani, dodala je Tanović.

 

Načelnik Ajnadžić, koji je inicijator i pokretač ovog projekta poželio je mladima uspješnu edukaciju.

 

-Mislim da je ovo izuzetno važan dan za sve vas, ali i za Općinu Centar kao progresivnu lokalnu zajednicu. Za realizaciju ovog projekta Općina Centar je obezbijedila 150.000 KM, a sve u cilju da pomogne mladim ljudima da lakše dođu do zaposlenja. Hvala vam što ste se prihvatili ovaj, ne tako lagan izazov. Želim vam da apsorbujete što više znanja i da postanete konkurentni na tržištu rada. Planiramo nastaviti sa ovim projektom, a iz budžeta ćemo povećati izdvajanja za ovu namjenu, istakao je Ajnadžić.

 

Jedan od polaznika obuke je Almir Ustamujić, diplomirani ekonomista.

 

-Kada sam vidio konkurs odlučio sam se prijaviti s obzirom da je veliki broj diplomiranih ekonomista na evidenciji nezaposlenih službi za zapošljavanje. Diplomirao sam ekonomiju 2009. godine, imao neka privremena zaposlenja, a na birou za zapošljavanje sam četiri godine. Danas je teško doći do stalnog zaposlenja, a mislim da je ova prekvalifikacija odlična prilika mladim ljudima da riješe svoj radni status, kazao je Ustamujić.

2013 © Sva prava pridržana. Općina Centar Sarajevo.