07.12.2017.
Večeras drugi dječiji muzički festival „Eci peci pec, ti si mali zec“
Na sceni Centra kulture i mladih Sarajevo u Jelićevoj 1, a pod pokroviteljstvom Općine Centar, u četvrtak, 7. decembra 2017. godine sa početkom u 18 sati bit će održan muzički festival za djecu predškolskog uzrasta pod nazivom „Eci peci pec, ti si mali zec“.

Svjedoci smo sve većeg sistemskog izbacivanja umjetnosti iz obrazovnih školskih programa, što može imati dalekosežne posljedice na razvoj dječije kreativnosti. Kada govorimo o dječijoj kreativnosti i njenoj prirodi, još smo na prilično nesigurnom tlu i zato je svaki pokušaj i svako traganje u području ljudske kreativnosti vrijedno napora i pažnje. Obrazovati mladu populaciju, danas je civilizacijski problem koji ide u korak sa formiranjem kulturne i produhovljene mlade ličnosti. Svi oblici slobodnog kreativnog stvaralaštva doprinose uspješnijem i boljem svakodnevnom radu, a bavljenje muzikom poboljšava psiho-motorikički razvoj kod djece.

 

Cilj organizacije ovakvog muzičkog festivala je vratiti djeci, nastavnicima i vaspitačima dječiju pjesmu jer je osjetan veliki nedostatak ovakvih kompozicija.

 

Na festivalu će pjevati mališani hora i solisti muzičke radionice JU Djeca Sarajeva „Eci peci pec“. Autori tekstova i muzike su Mirko Meršnik, Mirsad Bećirbašić, Ognjenka Mikavica, Edina Gafić, Latif Močević i Meho Imamović. Likovni dizajn, scenografiju i kostime festivala uradili su Nermina Fočak i Merima Homarac. Tehničku realizaciju festivala potpisuje Džemal Karkelja, autor festivala je Senad Bostandžić.

 

Osim Općine Centar, festival su pomogli Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Stari Grad, a partner festivala je JU Djeca Sarajeva.

2013 © Sva prava pridržana. Općina Centar Sarajevo.