19.09.2017.
U toku sanacija klizišta u Ulici Radava do broja 35
Tokom protekle sedmice radnici firme „Grakop“ iz Kiseljaka, odabrane putem javnog poziva kao najpovoljniji izvođač radova, započeli su sanaciju klizišta u Ulici Radava do broja 35 na Nahorevu.

Općina Centar Sarajevo kao investitor projekta je obezbijedila u svom budžetu sredstva za sanaciju klizišta na navedenoj adresi, dok je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, kao realizator i nadzor ovog projekta, završio kompletnu proceduru i potpisao ugovor sa izvođačem radova.

 

Podsjećamo, glavni projekt sanacije zajedno sa elaboratom o istraživanjima i ispitivanjima sa prijedlogom mjera sanacije ovog klizišta, uradio je Institut za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu. Općina Centar Sarajevo je za izradu projektne dokumentacije izdvojila 7.000 KM.

 

U toku je izgradnja armirano-betonske potporne konstrukcije dužine 22 metra, koja će osim stabilizacije tla i uklanjanja opasnosti za stambeni objekat i saobraćajnicu, također omogućiti i izgradnju novog lokalnog pristupnog puta. Visina potpornog zida će biti od 1,65 do 4 metra. Na kraju radova je predviđeno da se duž novog zida postavi zaštitna čelična ograda.

 

Općina Centar Sarajevo u posljednjih deset godina izdvojila je preko 11 miliona maraka za sanaciju klizišta na svome području, te je po visini uloženih vlastitih sredstava, kao lokalna zajednica, na prvom mjestu u Bosni i Hercegovini. Pojava klizišta u Kantonu Sarajevo u posljednjoj deceniji sve je učestalija, a poučeni iskustvima iz drugih sredina gdje je zbog neblagovremenog odgovora dolazilo do teških nesreća sa ljudskim žrtvama, Općina Centar je posvetila ogromnu pažnju rješavanju ovog problema.

2013 © Sva prava pridržana. Općina Centar Sarajevo.