13.09.2017.
Okončani radovi na sanaciji klizišta u ulicama Pećina i Urijan Dedina na Soukbunaru
Tokom proteklog perioda okončani su radovi na sanaciji klizišta u ulicama Pećina i Urijan Dedina na Soukbunaru.

Finansijer ovog projekta je Općina Centar koja je za ovu namjenu iz budžeta izdvojila 400.000 KM,dok je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo realizator i nadzor ovog projekta.

 

Angažovana firma „TB Inženjering“ iz Breze je tokom realizacije projekta postavila novi drenažni sistem za prikupljanje podzemnih voda, koje su pored nagiba terena i loših geomehaničkih svojstava tla jedan od uzroka klizanja zemlje na ovom lokalitetu.

 

Za stabilizaciju saobraćajnice postavljen je betonski gabionski zid u četiri reda, dok je ispod stambenog objekta u Ulici Pećina 31 izgrađen novi armirano-betonski potporni zid dužine 18 metara. U Urijan Dedinoj ulici također su izgrađena dva nova armirano-betonska potporna zida dužine 15 i 38 metara, ispod kojih su ugrađeni šipovi i sidra koja idu do 12 metara dubine za stabilizaciju tla.

 

Glavni projekat je uradio Institut za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu, što je također finansirala Općina Centar u iznosu od 17.850 KM.

 

Institut za geotehniku i geologiju je također uradio i projekat monitoringa klizišta koji se obavlja nakon sanacije kako bi se mogla procijeniti uspješnost izvedenih radova, za što su zadužena stručna lica iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

2013 © Sva prava pridržana. Općina Centar Sarajevo.