19.06.2017.
Izrada lokalnog akcionog plana za Rome na području općine Centar
U Općini Centar Sarajevo održana je 19. juna 2017. godine treća po redu radionica tima za izradu lokalnog akcionog plana za Rome na području Općine Centar.

Općina Centar potpisala je memorandum o razumijevanju sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Udruženjem Kali Sara Romski informativni centar, kojim je ozvaničen sporazum o izradi lokalnog akcionog plana za rješavanje problema Roma na području općine Centar Sarajevo za period 2017-2020. godine, a koji obuhvata obrazovanje, stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje, zdravstvenu zaštitu i očuvanje kulturne baštine Roma.

 

Pomenute radionice održavaju se sa ciljem prepoznavanja prioritetnih problema Roma, definisanja mjera, raspodjele odgovornosti, utvrđivanja vremenskog roka i potrebnih sredstava koja se namjeravaju obezbijediti dijelom iz budžeta Općine Centar i drugim dijelom iz pristupnih fondova.

 

Današnjoj radionici prisustvovali su predstavnici više ustanova i udruženja iz različitih društvenih sfera bosanskohercegovačkog i međunarodnog okruženja, kao što su: JU Služba za zapošljavanje KS, JU Djeca Sarajeva, Prosvjetno-pedagoški zavod KS, Fond otvoreno društvo BiH, COI Step by Step, OŠ “Hasan Kikić“, OSCE, JU Dom zdravlja KS “Vrazova“ i drugi. Svi oni imaju zadatak da sa njihovog stručnog aspekta ponude rješenje za aktuelne probleme pripadnika romske populacije.

 

-U prethodnom periodu pravili smo bazu podataka o Romima koji žive na području općine Centar. To je podrazumijevalo broj djece koja idu ali i ne idu u školu, broj osoba koje posjeduju zdravstveno osiguranje ali i broj onih koji nisu ostvarili to pravo. Potom broj osoba koje uopće nisu prijavljene na adresi na kojoj žive i broj onih koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Sve su to veliki problemi koji su prisutni na terenu. Timovi koje ćemo danas formirati pomoći će nam u prikupljanju tih podataka koji su jako nužni za daljnje reagovanje. Također će učesnici ponuditi konkretne prijedloge projekata iz svojih oblasti. Radit ćemo u manjim grupama, a one će imati rok od mjesec dana da detaljno dostave te prijedloge, da ih razrade, a onda ćemo krenuti sa pisanjem i razradom akcionih planova, rekla je Vedrana Duraković, službenica za ljudska prava u misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

2013 © Sva prava pridržana. Općina Centar Sarajevo.