12.05.2017.
Počinje implementacija projekta ozelenjavanja grobalja
U prostorijama Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Pokop“, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa direktorom pomenutog preduzeća Goranom Cerićem potpisao ugovor o realizaciji granta za uređenje grobalja u Koševskoj dolini, a koja se prostorno nalazi na području ove lokalne zajednice.

Naime, pomenutim ugovorom definisana su prava i obaveze potpisnika, te način i uslovi realizacije projekta. Riječ je o hortikulturnom uređenju grobalja, na kojima će u prvoj fazi, na grobljima Koševske doline, biti zasađeno oko 2500 sadnica, te u drugoj fazi još 2500 na groblju Bare. Općina Centar je u svom budžetu za 2017. godinu izdvojila sredstva za finansiranje ovog značajnog projekta.

 

Načelnik Ajnadžić je naglasio da Općina Centar pridaje posebnu pažnju očuvanju prirode, te projektima ozelenjavanja i uspostavljanja novih zelenih površina.

 

-Ideja ozelenjavanja, hortikulturnog uređenja i osvjetljenja grobalja u cilju stvaranja novih zelenih površina sa urbanim mobilijarom u gradu je korisna za sve građane. U prvoj fazi realizacije projekta planirano je zasađivanje 5000 sadnica, a kasnije će akcenat biti stavljen na ugradnju rasvjete, parkovskih klupa i ostalog parkovskog mobilijara. Također, ove godine je planirana realizacija projekta proširenja Ulice Abdurahmana Muharemije, na dijelu uz gradsko groblje Bare, a dogovoreno je da preduzeće „Pokop“ za te potrebe ustupi jedan dio zemljišta, naglasio je Ajnadžić.

 

Cerić se zahvalio načelniku Ajnadžiću na podršci u realizaciji projekta ozelenjavanja grobalja.

 

-Na području središnje gradske općine imamo oko 35 hektara površine za groblja, a taj prostor planiramo pretvoriti u ugodne parkovske površine. Iskreno se nadam da će ovakva saradnja biti nastavljena i u budućnosti, zaključio je Cerić.

2013 © Sva prava pridržana. Općina Centar Sarajevo.