20.12.2016.
Podrška Općine Centar obrazovnom sistemu
Iako oblast obrazovanja nije u njenoj direktnoj nadležnosti Općina Centar Sarajevo svake godine iz svog budžeta izdvaja značajna sredstva za unapređenje odgojno-obrazovnog procesa i poboljšavanje uvjeta boravka i rada u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i na fakultetima, stipendiranje nadarenih učenika i studenata, organizaciju školskih takmičenja u znanju, kulturnim i sportskim aktivnostima i drugo.

Tako je u ovogodišnjem općinskom budžetu izdvojeno gotovo milion konvertibilnih maraka za podršku obrazovanju, a slično je bilo i prethodnih godina.

 

U okviru tih sredstava, nakon rebalansa budžeta za 2016. godinu, obezbijeđeno je ukupno 365.600 maraka za dodjelu općinskih stipendija ''Prof. dr. Husein Kulenović'' srednjoškolcima i studentima sa visokim prosjekom ocjena ali i za one iz socijalno ugroženih porodica. Izdvojeno je i 56.000 KM za besplatan prevoz učenika osnovnih škola koji stanuju na većoj udaljenosti od škole, a gdje nemaju uspostavljene odgovarajuće saobraćajne linije javnog gradskog prevoza i 12.000 KM za prevoz učenika sa posebnim potrebama i njihovih pratilaca, te 5.000 KM Centru ''Vladimir Nazor'' za sufinansiranje projekta Škola u prirodi.

 

U budžetu Općine Centar za 2016. godinu obezbijeđeno je 85.000 maraka za nabavku đačkih užina za učenike osnovnih škola čije su porodice slabijeg imovinskog stanja.

 

Za poboljšanje uslova rada i opremljenosti predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola Općina je izdvojila 300.000 KM i još 60.000 KM za visokoškolske ustanove. Sredstva su uglavnom namijenjena za sanaciju objekata, kupovinu različite opreme i učila.

 

Iznos od 40.000 KM namijenjen je za nagrađivanje osnovnih škola prema postignutim sveukupnim rezultatima. Osim toga, u cilju poticanje što boljih rezultata u znanju iz pojedinih nastavnih predmeta (matematike, fizike, geografije, informatike, lektire, tehnike i kulturno-umjetničkog stvaralaštva) Općina je obezbijedila 25.000 KM za organiziranje takmičenja učenika osnovnih škola iz pomenutih oblasti. Za podrška radu ekoloških sekcija izdvojeno je 15.000 a za opremanje školskih biblioteka 13.000 KM. Kao i proteklih godina, obezbijeđeno je i 8.000 KM za kupovinu karata učenicima završnih razreda osnovnih škola za pozorišne predstave.

 

Na početku svake školske godine Općina daruje prvačićima školske torbe i pribor, za što je i ove godine izdvojeno 35.000 KM. Osim toga, redovno se izdvaja 10.000 KM za poticaj romskoj djeci da se redovno školuju u osnovnim školama na području Centra i isto toliko sredstava za podršku obrazovnim ustanovama za projekte prekvalifikacije i vanrednog školovanja pripadnika romske populacije.

2013 © Sva prava pridržana. Općina Centar Sarajevo.