31.10.2016.
Uređene zelene površine oko spomen-obilježja na Mejtašu
Kako bi svojim građanima obezbijedila kvalitetnije uslove za život Općina Centar svake godine izdvaja značajna sredstva za ulaganje u komunalnu infrastrukturu. Poseban akcenat stavlja se na izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju manjih javnih i zelenih površina koje najčešće koriste najmlađi stanovnici općine Centar.

Iz svega navedenog može se zaključiti koliko je Općina Centar opredijeljena da zelene površine uredi na način da naši sugrađani imaju kvalitetan prostor za odmor i rekreaciju, ali nažalost parkovi i parkovski mobilijar nerijetko su meta vandala koji nakon izgradnje i obnove javnih površina često budu uništeni.

 

U okviru Programa uređenja manjih javnih i zelenih površina na području općine Centar okončani su planirani radovi na zelenoj površini u Ulici Mejtaš 1-3, oko spomen obilježja poginulim šehidima i borcima-braniteljima 1992-1995. godine (MZ „Džidžikovac-Koševo I“).

 

U toku realizacije projekta rekonstrukcije i uređenja zelene površine izvršeno je mašinsko i ručno prekopavanje, košnja trave, nabavka plodne zemlje i sadnja ukrasnog grmlja bjelogorice i crnogorice sa svim prethodnim radovima, nabavka, dovoz i razastiranje lumbrihumusa, što predstavlja mjeru prehrane. Također, postavljene su info table sa natpisom „Zabrana uvođenja pasa“ na zelenu površinu oko spomen obilježja.

 

Općina Centar kao finansijer projekta je iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila 255.000 KM za uređenje manjih javnih i zelenih površina na području 15 mjesnih zajednica. Tokom proteklih pet godina iz općinskog budžeta je za ovu namjenu izdvojeno preko 1.530.000 KM.

2013 © Sva prava pridržana. Općina Centar Sarajevo.