Arhiva novosti

03.02.2017. Škola klavira u Centru za kulturu „Sarajevo“ Centar za kulturu „Sarajevo“ (Jelića 1) objavljuje poziva za prijem polaznika Škole klavira za sve generacije (djeca, mladi, odrasli).
27.01.2017. Uručene diplome za polaznike besplatne škole stonog tenisa U prostorijama kluba za sport i rekreaciju ''Stens'' (Mis Irbina 12) upriličena je 26. januara 2017. godine završna manifestacija projekta ''Besplatna škola stonog tenisa za školsku djecu i omladinu''. U ime načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića, manifestaciji je prisustvovao njegov savjetnik Jasmin Gerin.
27.12.2016. Besplatna škola skijanja za 100 polaznika Općina Centar, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, kao i prethodnih godina, u saradnji sa Javnom ustanovom „Centar za sport i rekreaciju“ i u ovoj školskoj godini organizuje besplatnu školu skijanja za učenike osnovnih škola sa područja središnje sarajevske općine.
21.12.2016. U okviru kontinuirane briga o mladima izdvojeno oko 343.000 maraka Zakon o mladima FBiH propisao je, između ostalog, obavezu svih općina da u budžetu osiguraju stavku koja će se odnositi na poboljšanje položaja mladih te osiguranje minimuma mjera na planu rada sa mladima i omladinskih aktivnosti. S tim u vezi, u okviru tekućih programa budžeta Općine Centar, posebno je izdvojen tekući program „Kontinuirana briga o mladima“ za koji je u 2016. godini obezbijeđeno oko 343.000 maraka.
20.12.2016. Podrška Općine Centar obrazovnom sistemu Iako oblast obrazovanja nije u njenoj direktnoj nadležnosti Općina Centar Sarajevo svake godine iz svog budžeta izdvaja značajna sredstva za unapređenje odgojno-obrazovnog procesa i poboljšavanje uvjeta boravka i rada u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i na fakultetima, stipendiranje nadarenih učenika i studenata, organizaciju školskih takmičenja u znanju, kulturnim i sportskim aktivnostima i drugo.
20.12.2016. Predavanje za srednjoškolce o prevenciji dijabetesa Pod pokroviteljstvom Općine Centar, održano je 20. decembra 2016. godine u sarajevskoj Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti predavanje na temu prevencije dijabetesa kod omladine. Predavanje koje je učenicima održala dr. Azra Avdagić, dijabetolog u Savjetovalištu za dijabetes u Domu zdravlja Stari Grad, u sklopu je projekta pod nazivom ''Prevencija preddijabetesa sa akcentom na pretilost'' kojeg realizira Udruženje dijabetičara Kantona Sarajevo.
01.12.2016. Za najbolje studente iz Centra Općina omogućila prvo zaposlenje Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, u ponedjeljak 1. decembra 2016. godine upriličio je prijem u Općini Centar za osam najboljih studenata među kojima su dobitnici počasnog priznanja „Zlatna značka“, koje Univerzitet u Sarajevu dodjeljuje za izuzetan uspjeh tokom studiranja, te iz šehidskih porodica kao i romske populacije.
28.10.2016. U Centru za mlade na Gorici u 2016. godini realizira se niz projekata Općina Centar Sarajevo godinama izdvaja značajna sredstva za realizaciju besplatnih projekata za mlade u Centru za mlade Gorica. S druge strane Centar za mlade koji djeluje u okviru JU Centar za kulturu čiji je osnivač Općina, dugi niz godina kvalitetno planira kako mladi da provedu svoje slobodno vrijeme, ustupajući im na raspolaganje prostorije, tehničke mogućnosti i stručnu podršku kroz projekte iz domena obrazovanja i kulture. Iz ovogodišnjeg općinskog budžeta izdvojeno je 80.000 KM za finansiranje rada Centra i dodatnih 45.000 KM za projekte koji se u njemu realiziraju.
26.10.2016. Općina Centar izdvojila 20.000 maraka za uvođenje video nadzora u školama Općina Centar Sarajevo nastavlja sa dugogodišnjom tradicijom ulaganja u poboljšanje nastavnog procesa i uslova rada i boravka u školama koje se nalaze na njenom području, iako nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem. S obzirom da je sigurnost djece jedan od prioriteta ove lokalne zajednice, a u cilju sprječavanja maloljetničke delinkvencije, Općina Centar započela je realizaciju projekta uvođenja video nadzora u jedanaest škola na svom području. Za ovu namjenu iz budžeta za 2016. godinu obezbijeđena su sredstva u iznosu od 20.000 maraka.
22.09.2016. Općina Centar daje doprinos zapošljavanju mladih Odlučna u nastojanju da stvara povoljno okruženje i daje konkretan doprinos bržem zapošljavanju mladih obrazovanih kadrova Općina Centar Sarajevo je, na inicijativu vijećnika koju je u maju 2016. godine usvojilo Općinsko vijeće, izdvojila u ovogodišnjem budžetu 30.000 maraka za dva edukativna projekta.
2013 © Sva prava pridržana. Općina Centar Sarajevo.