Arhiva novosti

07.04.2017. Nastavljene aktivnosti oko priprema za obilježavanje Dana Općine Centar Organizacioni odbor za obilježavanje Dana Općine Centar, na čelu sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Centar Karolinom Karačić, održao je drugi sastanak posvećen pripremama za obilježavanje tog značajnog datuma u historiji centralne gradske općine od 2. do 9. maja.
07.04.2017. Upis u besplatnu ljetnu školu audio i video montaže i produkcije Centar za mlade Gorica koji djeluje u okviru Javne ustanove „Centar za kulturu“ Sarajevo, čiji je osnivač Općina Centar, svoje aktivnosti realizira u prostorijama smještenim u Ulici Avde Jabučice 52 na Gorici. Iz ovogodišnjeg općinskog budžeta izdvojeno je 80.000 KM za finansiranje rada Centra i dodatnih 53.314 KM za projekte koji se u njemu realiziraju.
06.04.2017. Počelo obilježavanje 6. aprila – Dana grada Sarajeva Povodom obilježavanja 6. aprila – Dana Grada Sarajeva i Dana oslobođenja Sarajeva od fašizma tokom Drugog svjetskog rata, te početka krvavog rata i višegodišnje opsade Sarajeva 1992. godine, delegacije svih nivoa vlasti, boračkih udruženja, sugrađani te predstavnici gradova-prijatelja Sarajeva posjetili su mezarje Kovači, te nekoliko spomen-obilježja i gradskih grobalja kao i spomen park Vraca, gdje su polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast svim stradalima tokom protekla dva rata.
06.04.2017. Uskoro završetak radova na sanaciji klizišta u Ulici Mehmeda Spahe Do pogoršanja vremenskih prilika radnici građevinske firme „TB Inženjering“ su u projektu sanacije klizišta u Ulici Mehmeda Spahe 8 (Mjesna zajednica „Trg oslobođenja-Centar“), uspjeli završiti sa izgradnjom armirano-betonskog stepeništa i potpornog zida.
06.04.2017. Nastavljena realizacija projekta unapređenja poslovne klime u općini Centar Predstavnici Grupacije Svjetske banke su 6. aprila 2017. godine posjetili Općinu Centar gdje su razgovarali sa načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem o nastavku realizacije projekta unapređenja poslovne klime (LIFE), koji implementira Grupacija Svjetske banke u saradnji sa Britanskom ambasadom u BiH, u cilju poboljšanja poslovne klime na lokalnom nivou, povećanja konkurentnosti i privlačenja većeg broja investitora.
06.04.2017. Odigrane utakmice drugog kola malonogometnog turnira Nogometni turnir za učenike iz 11 osnovnih škola sa područja općine Centar nastavljen je utakmicama 2. kola koje su odigrane u četvrtak, 6. aprila 2017. godine na igralištu FIS-a.
05.04.2017. U blizini Medicinskog fakulteta biće izgrađeno spomen-obilježje Suadi Dilberović U Općini Centar u srijedu 5. aprila 2017. godine načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Almira Hadžović-Džuvo potpisali su protokol o realizaciji granta kojim Općina Centar iz svog ovogodišnjeg budžeta izdvaja 15.000 KM za izgradnju spomen-obilježja studentici Suadi Dilberović koja je poginula na Vrbanja mostu početkom rata.
05.04.2017. Predstavnici Općine Centar odali dužnu počast prvim civilnim žrtvama opkoljenog Sarajeva U organizaciji Gradske uprave, a povodom obilježavanja 6. aprila – Dana grada Sarajeva i njegovog oslobođenja od fašizma 1945. godine, te početka krvavog rata i višegodišnje opsade ovog grada 1992. godine delegacije Grada, općina Centar i Novo Sarajevo, te delegacije Kluba Sarajlija iz Dubrovnika i Udruženja Prijatelja grada Sarajeva, danas su položili cvijeće ispred spomen-ploče podignute u znak sjećanja na prve civilne žrtve proteklog rata Suadu Dilberović (25) i Olgu Sučić (35).
05.04.2017. Obilježena 72. godišnjica oslobođenja Sarajeva Polaganjem cvijeća i vijenaca ispred Višegradske kapije u Sarajevu obilježena je 72. godišnjica oslobođenja Sarajeva u Drugom svjetskom ratu od fašizma, ali i 25. godišnjica najduže opsade u historiji jednog grada nakon Drugog svjetskog rata.
05.04.2017. U okviru kontinuirane brige o boračkoj populaciji izdvojeno 644.000 maraka Imajući u vidu težak socijalni položaj boraca i njihovih porodica i nedovoljnu brigu šire društvene zajednice za njihove brojne probleme, Općina Centar dugi niz godina kao jedan od prioritetnih strateških ciljeva ima kontinuiranu brigu o boračkoj populaciji, najzaslužnijoj za današnju slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, i redovno svake godine iz svog budžeta izdvaja značajna sredstva kako bi im pružila potporu i razne vrste pomoći. Tako je u budžetu za 2017. godinu obezbijeđeno 644.000 KM za tu namjenu.
2013 © Sva prava pridržana. Općina Centar Sarajevo.